Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului

INFO admitere

Contact

Este una dintre cele mai moderne şi dinamice facultăţi ale Universităţii "Babeș-Bolyai" şi asigură pregătirea în probleme de mediu – la nivel de licenţă, masterat şi doctorat – în cele mai noi, atractive şi în acelaşi timp căutate specializari - Ştiinţa mediului (l. română și maghiară), Management şi audit de mediu, Ingineria mediului, Ingineria sistemelor biotehnice şi ecologicela nivel licență şi Evaluarea riscului şi securitatea mediului, Gestiunea şi protecţia mediului, Ingineria valorificării deșeurilor și Sustainable development and envrionmental management (limba engleză) la nivel master.
De-a lungul anilor, facultatea s-a dezvoltat şi s-a adaptat permanent priorităţilor promovate în cadrul politicilor educaționale şi a strategiilor de mediu, încercând în acelaşi timp să răspundă solicitărilor tot mai exigente de pe piaţa forţei de muncă.

Specializări

Domeniul Știința Mediului

1 Specializarea ŞTIINŢA MEDIULUI - 3 ani, învățământ cu frecvență - în limbile română şi maghiară
2 Specializarea ȘTIINȚA MEDIULUI (la Sfântu Gheorghe) - 3 ani, cu frecvență și învățământ cu frecvență în sistem dual* - în limba maghiară
3 Specializarea MANAGEMENT ȘI AUDIT DE MEDIU - 3 ani, învățământ cu frecvență - în limba română

Domeniul Ingineria Mediului

4

Specializarea INGINERIA MEDIULUI - 4 ani, învățământ cu frecvență - în limbile română și engleză**

**Pentru acest program de va organiza admitere dacă va fi autorizat provizoriu de către ARACIS și publicat în Hotărâre de Guvern.

 

Criterii de selecție pentru toate specializările

  • Eseu motivațional notat cu calificativul Admis/Respins.
  • Media examenului de bacalaureat, cu pondere 100% în media de admitere.
  • Candidații care au obținut cel puțin 80 de puncte la concursul Enviro-Pass vor avea media de admitere 10,00.
  • Candidații care au obținut un punctaj mai mic de 80 de puncte la concursul Enviro-Pass pot opta pentru calculul mediei după formula: MEDIA DE ADMITERE = 0,1 x NOTA CONCURS + MEDIA BACALAUREAT
  • Candidații care au participat la concursul „Marcian Bleahu”, pot opta pentru calculul mediei de admitere după formula:
    MEDIA DE ADMITERE = 0,7 x NOTA CONCURS + 0,3 x MEDIA BACALAUREAT
  • Pentru candidații care au obținut premii la olimpiadele școlare internaționale și naționale avizate de minister, media finală de admitere va fi 10,00, în baza documentelor doveditoare ale acestei calități.
  • Candidații care au participat la concursuri organizate de alte facultăți sau universități pot opta pentru calculul mediei de admitere după formula: MEDIA DE ADMITERE = 0,5 x 10 + 0,5 x MEDIA BACALAUREAT

* Conform LIS nr. 199/2023, programele de studii universitare pot fi organizate în consorții pentru învățământ dual. În învățământul superior organizat în format dual activitățile de învățare, predare, aplicative, de cercetare și evaluare sunt partajate în mod egal între universitate și operatorii economici, pe baza unui contract încheiat între aceștia. Instituția de învățământ superior desfășoară activități de învățare, predare și evaluare, iar operatorii economici organizează activități de învățare prin muncă, asigurând pregătirea practică a studenților. Pentru organizarea programelor de studii duale, Universitatea Babeș-Bolyai a încheiat contracte de colaborare cu parteneri economici relevanții în domeniul lor de activitate, oferind astfel absolvenților săi un avantaj competitiv pe piața forței de muncă.

 

Taxa de admitere pentru cetăţeni români, U.E., S.E.E. şi C.E. pentru anul universitar 2025 / 2026

U.E.: Uniunea Europeană; S.E.E.: Spaţiul Economic European; C.E.: Confederaţia Elveţiană

  • TAXA DE ADMITERE = TAXA DE PROCESARE + TAXA DE ÎNSCRIERE
  • Pentru reduceri sau scutiri de taxe vă rugăm consultați Regulamentul de admitere

Taxa de şcolarizare pentru anul universitar 2025 / 2026 pentru cetăţeni români, UE, SEE şi CE.